Életmód tanácsadás

Életmód, mint az egészség őrzője

A napjainkban elfogadott elvek alapján azt mondhatjuk, hogy az egészségi állapotunkat együttesen a genetikai tényezők (19%), a környezeti hatások (27%), az egészségügyi ellátórendszer (11%) és legnagyobb részben az életmódunk (43%) befolyásolja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint az egészségnek számos dimenziója van: fizikális, mentális, emocionális, szociális, lelki és társadalmi - ezek a dimenziók folyamatosan hatnak egymásra, kölcsönösen javítják vagy rontják egészségi állapotunkat.

A fejlett országokra az egészségre ártalmas életmódból fakadó megbetegedések jellemzőek - hazánk az uniós tagországok mutatóinál rosszabbul szerepel. Leggyakoribb megbetegedések a szív,- és érrendszeri megbetegedések (hipertonia, szív koszorúér- és agyérbetegségek), a daganatos megbetegedések és a diabetes. Megelőzésükben hatalmas szerepe van az életmódnak (helyes táplálkozás, fizikai aktivitás, dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentése és kerülése, lelki harmónia, szociális tényezők).

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy akkor fejleszthetünk és javíthatunk életminőségünkön, ha megfelelő mozgással karbantartjuk testünket, szellemileg és lelkileg harmonikusan működünk, szociális életünk kiegyensúlyozott, a mindennapi stresszhelyzetekhez megfelelően tudunk alkalmazkodni, életcélunkat és személyes igényeinket meg tudjuk fogalmazni.

Életmód tanácsadás - a személyre szabott program

Javítok-e életmódomon, ha diétázok? Ha edzeni járok? Ha rendszeresen részt veszek szűrővizsgálaton? Ha este mesét olvasok a gyerekeimnek? Ha szelektíven gyűjtöm a szemetet?

A válasz igen és talán.

Néhány örökérvényű igazságot leszámítva az életmód nem kezelhető általánosan - egyéni problémafeltárás, és személyre szabott célok és tervek nélkül nem lehet az életmódváltás, sem részeire bontva sem komplexen sikeres, hiszen ami az egyik embernek bevált, legyen az diéta, párkapcsolati tréning vagy időmenedzsment, az a másik embernél nem biztos, hogy működik.

Az életmód tanácsadás elsősorban az egészségmegőrzésre és a megelőzésre fókuszál. Az életmód tanácsadás során a szakértő a probléma meghatározását követően vizsgálja a kliens életmódjának elemeit, feltárva a rizikófaktorokat és az erősségeket. Közösen meghatározott célok alapján életmódbeli programjavaslatot állít össze, melynek módszereit megtanítja a kliensnek, szükség esetén pedig megfelelő (orvosi, dietetikai) konzultációt, kezelést javasol. Nem csupán irányokat mutat, de segít is abban, hogy a kliens képes legyen holisztikusan fejleszteni/javítani saját életmódján.