Gyógyító fűszereink

gyogyito_fuszerekValószínűleg a legtöbben elképzelni sem tudjuk ételeinket a jellegzetes ízű és illatú fűszerek nélkül - élettani hatásaikról viszont gyakran nem esik szó. Pedig azok a növények, melyekből ízesítőink készülnek, számtalan egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkeznek. Összegyűjtöttük a konyhában gyakran előforduló "csodaszereket", és azok gyógyhatását.

Fahéj

Egy csésze fahéjas tea, egy szelet fahéjjal megszórt sütemény, fahéjas alma... gondolnád, hogy nem csak a desszertek ízesítésében kiváló? Paradox módon természetes vegyületei éppen az inzulinfunkciót javítják, napi fél kiskanálnyi mennyiség pedig leviszi a vércukrot! Emellett gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságai is vannak, és van akinél a gyomorégést is enyhíti. Természetesen a szépségipar (lsd. natúr szappanok, cellulitis elleni krémek) is felfedezte már.

Fokhagyma

A fokhagyma már az Ókorban ismert gyógynövény volt - összetéveszthetetlen illatát és élettani előnyeit az alliin aminosavból keletkező allicin nevű kényvegyület tartalmának köszönhetjük. Külsőleg és belsőleg használva is ismert antibakteriális és gombaölő hatása, tulajdonképpen egy természetesen antibiotikum. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a fokhagyma kénvegyületei a karcinogén anyagok hatástalanítására is képes.

Gyömbér

A jellegzetes ízű növénynek Ázsiában és az indiai ájurvédikus orvoslásban már évszázadok óta ismert gyógyhatása. A legtöbben gyomorpanaszokra, az emésztés javítására, hányinger és émelygés ellen használják természetes, por vagy tabletta formájában. Kiváló gyulladáscsökkentő, de ízületi betegségben és migrénben szenvedőknél fájdalomcsillapító hatása is ismert. Főzésnél felhasználva, teaként/italként, vagy illóolaj formájában is hasznosítható.

Kurkuma

Ez a sárgás indiai fűszer, mely remek évágy- és emésztésjavító, manapság a rákellenes kutatások középpontjában áll - kurkumin nevű vegyülete gátolja a rosszindulatú sejtburjánzáshoz vezető gyulladásos állapotokat. Még azelőtt hatástalanítja a karcinogén anyagokat, mielőtt azok kárt tennének a sejtek DNS-állományában. Emellett más gyulladásos állapotot is enyhít, mint például a pikkelysömör tüneteit. 

Szegfűszeg és szerecsendió

Téli/karácsonyi gondolatokat ébreszt e két illatos fűszer - közös tulajdonságuk, hogy egy eugenol nevű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaznak. Ez az anyag a gyulladáskeltő CX-2 nevű fehérjét gátolja. A szegfűszeg és a szerecsendió is bizonyítottan antibakteriális hatású -  alkalmasak szájüregi panaszok enyhítésére, a szegfűszeg illóolaja segíthet a fogfájásnál, a szerecsendió hatékonyan alkalmazható a fogszuvasodást okozó mikroorganizmusok ellen.

Zsálya

A zsályát leginkább torokfertőtlenítő valamint emésztési zavarok elleni hatásáról ismerhetjük. A belőle főzött tea valóban kiváló fogíny-, és mandulagyulladáskor, és kellemetlen szájszag ellen. Javítja az emlékezőképességet, emellett az is kiderült, hogy bizonyos agyi folyamatokat gátolhat, amelyek az Alzheimer kórhoz vezetnek. Egyes kutatók a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére zsályakivonatot tartalmazó étrendkiegészítőt javasolnak inzulinfunkció-javító hatása miatt.

 

Felhasznált irodalom: Food Cures - Breaktrough Nutritional Prescriptions for everything from Colds to Cancer (Readers Digest, 2009)